11 Haziran 2013 Salı

YÜZ BOYAMA TEKNİKLERİ

Çocuk gelişimi YÜZ BOYAMA TEKNİKLERİ

Yüz boyama, canlandırılan kişinin görüntüsüne bürünmek , yüzün görünümünü daha
etkili hale getirmek için farlar, kremler ve pudralar kullanılarak yapılan boyamadır. Yüz
boyama yüzün görünüşünü, yüze, kaşlara, gözlere, kirpiklere ve dudaklara sürülen bazı özel
maddelerle değiştirme tekniği olarak da tanımlanmaktadır. Günümüzde yüz boyama işlemine
makyaj, makyajı yapan kişilere de makyöz adı verilmektedir.
Yüz boyama yüzdeki ciltle ilgili kusurları örtmektedir (Yara, kesik, yanık, sivilce vb.). Yüzün en etkili ve pürüzsüz görünümünü ortaya çıkarır. Oyuncunun daha çekici, yüz mimiklerinin daha etkili görünmesini ve kendini canlandırdığı karakter gibi hissetmesini
sağlar.
Yüz Boyamanın Bireyler Üzerindeki Etkileri

Animasyon gösterilerinde yüz boyamak ve bu boyama şeklini de ilgi çekici şekilde abartmak çok önemlidir. Animasyon bir gösteri ve sahne sanatıdır. Bu sanatın ilgi çekici olmasında kostüm kadar yüz boyamanın da etkisi büyüktür. Bazı animasyonlarda yüz boyama kostümden daha önemli olup ön plana çıkabilir.
 Yüz Boyamanın Bireyler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Yüzü boyanan kişilerde animasyon sırasında (ruhsal doyum) psikolojik rahatlama olmaktadır. Kişi kendi duygu ve düşüncelerini bir topluluk önünde rahatça ifade edebilme olanağı bulmakta, korku, kaygı vb. duygularını bu sayede dışa yansıtabilmektedir.
Gerçek yaşamda dile getiremediği ya da fırsat bulamadığı olay ya da olguları canlandırmalar yoluyla deneme ve yaşama olanağı bulmaktadırlar.
Kendinin ve çevresindeki bireylerin yetenek ve becerilerinin farkına varmakta ve kendine olan güven duygusu gelişmektedir.

Yüz Boyamanın Bireyler Üzerindeki Sosyal Etkileri
Yüz boyamada kişi kahramanların rolüne bürünerek hem çevresindeki insanları hem de kendisini tanıma fırsatı bulur ve başkalarının duygularını anlama becerisi (empati) geliştirir.

Yüzü boyanan grupla bütünleşir. Çevresi ile iletişim kurar ve geliştirir. Özellikle çocuklar kendilerine yeni bir dünya kurarlar, çevrenin ilgi ve dikkatini çekerler.

Grup içerisinde yer edinme ve statü kazanma şansı artar. Çocuklarda iş birliği ve grup çalışması bilinci gelişir.

Kendi ilgi ve yeteneklerini sergilerler. Başkalarının fikirlerine saygı duyma ve
kendi fikirlerini ifade edebilme gibi becerilerini geliştirirler.

 Yüz boyamada birey hem kendi kültürel değerlerinin hem de farklı kültürel değerlerin farkına varmaktadır ( Nasrettin Hoca tiplemesi, Noel Baba tiplemesi gibi )
YÜZ BOYAMADA KULLANILAN MALZEMELER
Yüz Boyaları
Yüzü boyamak için ilkel kavimlerden itibaren, doğada bulunan renklerden ve doğal boyalardan yararlanılmıştır. Toprak, bitki kökleri ve çeşitli ağaçlardan yapılan boyalar kullanılmıştır.
Eski Yunan ve Roma tiyatrolarında oyuncular maske takarlardı, yüzlerini boyamaz ve gerçek yüzleri oyunları sırasında görünmezdi. Ortaçağ Avrupa’sında dinsel oyunlarda melek, şeytan ve din adamları canlandırılırken kırmızı, beyaz ve yaldızlı boyalarla takma sakallar kullanılırdı. Kullanılan ilk malzemeler de kuzu yünü, tebeşir, kurum ve yakılmış mantardı.

Bilim ve sanayileşme geliştikçe yüz boyaları özel laboratuvarlarda birer kozmetik ürünü olarak hijyenik ortamlarda insan cildine zarar vermeyecek şekilde imal edilmeye başlanmıştır.
Bu boyalardan bazıları şunlardır:
Tüp boyalar
Laboratuvar ortamında dermatologlar tarafından üretilen boyalar krem haline getirilir. Bu krem halindeki boyalar plastik veya alüminyum tüplere otomatik makinelerle doldurulur.
Genellikle bir kullanımlıktır.Yüz veya boyanacak yüzeye parmak, sünger veya özel aparatlarla sürülür.
Krem boyalar
Katı olarak yüze nemli bir süngerle sürülen başarılı bir makyaj malzemesidir. Yüzün daha şeffaf ve renkli görünmesini sağlamaktadır. Kullanımları daha uzun sürelidir.
Televizyon ve sinema için natürel görüntüler elde edilmesini sağlamıştır.
Likit boyalar
Şişeler içerisinde likit haldedir. Sürümü kolaydır, mat görünüşlüdür. Pudra kullanmak gerektirmez. Özellikle film ve tiyatro makyajında kullanılır.
Kalemler
Yüz, kaş, göz çevresi, dudak çevresi ve yanakları boyamak ve yapılan boyalara çerçeve yapmak amacıyla kalem şekline getirilmiş boyalardır. Genelde yapılmış olan boyaya çerçeve yapmak amacıyla veya yüze ben, sivilce, küçük motifler yapmak amacıyla kullanılır.
Pullar ve simli boyalar
Yüze veya vücuda yapılmış olan boyalar üzerine veya doğrudan cilde tatbik edilir. İçerisinde parlak pul veya sim gibi maddeler olduğundan ışıkta parlayarak dikkat çekici hoş bir görüntü elde edilir.
Ruj boyalar
Laboratuvar ortamında üretilen boyaların çeşitli kimyasal ve yağlar ile sertleştirilmesi ile elde edilir. Kapağı açılarak doğrudan tatbik edilir.
Sprey boyalar
Laboratuvarlarda üretilen boyanın basınçla ve gazlarla tüplere doldurularak püskürtme şeklinde tatbik edilmesidir. Ancak yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde istenilen şeklin elde edilebilmesi için önceden o şeklin şablonu yapılıp sprey boyanın tatbik edilmesi gerekir. Değişik renkler için ise değişik şablon ve kalıpların kullanılması lazımdır.
Çıkartmalar
Çıkartmalar çeşitli figür ve motiflerin özel kâğıtlara baskı yoluyla tatbik edilmesi sonucunda elde edilir. Beğenilen motifler matbaalarda baskı tekniği ile bir tarafı şeffaf, diğer tarafı ise yumuşak olan çift katlı kâğıtlara basılır. Baskı kâğıdın şeffaf yüzeyine ters taraftan basılır.Vücudun tatbik edilecek kısmı temizlenerek su veya özel maddelerle yapıştırılır.
Çıkartma üzerinde bulunan motif deri yüzeyine baskı yapılmış gibi vücuda çıkartılır. Geçici bir süre deri yüzeyinde kalır, istenirse su ile temizlenebilir.

Dövmeler
İlkel toplu mlardan başlayarak günümüze kadar gerek büyü amacıyla gerekse gelenek gereği olarak insanlar vücutlarına ve yüzlerine çeşitli dövmeler yaptırmışlardır. Bazı ilkel toplumlarda dövmeler kötü ruhları kovmak için ve hastaları iyileştirmek için yapılırdı.
Yüzyıllar önce dövme Trakyalılarda asalet simgesiydi. Hıristiyanlar vücutlarına dövme metoduyla haç işareti kazıtmışlardır. Kudüs’e hacca giden Hıristiyanlar ise kol ve ellerini ziyaretlerinin bir simgesi olarak dövmelerle süslemişlerdir. Eski Roma’da suçlu ve köleleri dövmeler yaptırarak tanımışlardır. Günümüzde çok yaygın uygulama alanı bulan dövme ve kına ile yapılan motifler özellikle gençler arasında ilgi çeken bir süsleme sanatına dönüşmüştür.
Dövme, vücudun herhangi bir yerine özel boya ve kimyasallar uygulanarak iğne ve delme aletleriyle yapılan desen, şekil ve motiflerdir. Dövme yapılırken özel iğne ve makineler kullanılır.Uygulama özel mürekkep ve kimyasalların deri altına tatbik edilmesiyle yapılır. Bu şekilde yapılan dövme hiç silinmez ancak kullanılan iğne ve aletlerin steril olmasına dikkat edilmelidir. Dövme yapılan bölgenin belli bir süre dış etkilerden korunması ve mikrop kapmaması gerekir. Sağlık açısından tehlikeli ve sakıncalıdır.

Fırçalar
Yüz boyamada fırçalar en az boyalar kadar önemli bir yer tutar. Fırçalar, boyaların yüze uygulanması için kullanılan tabii veya suni kıl ve tüylerle yapılmış materyallerdir.
Fırçalar kullanılan boyanın cinsine ve kullanıldığı yere göre ince, kalın, geniş ve dar olarak seçilir. Örneğin, alın ve yüz için kalın ve geniş fırçalar kullanılırken dudak ve göz çevresi için ince fırçalar tercih edilmektedir.
Sünger ve Temizleme Malzemeleri
Yüz boyamaya zemin hazırlamak için süngerler kullanılır. Süngerler çeşitli
yumuşaklıklarda ıslak ve kuru olarak kullanılır. Toz boya, pudra gibi boyamalarda kuru süngerlerden faydalanıldığı halde sıvı ve krem boyalarda ıslak (boya emdirilmiş) süngerlerden faydalanılır.
Temizleyiciler de krem veya losyon haldedir. Bunlar cildi temizleyerek makyaja hazırlar veya makyaj sonrası temizlikte kullanılır. Göz makyaj temizleyicileri krem, jel ve losyon şeklinde olabilir. Göz makyajı esnasında olabilecek bulaşmaları kolayca giderebilmek için kalem şeklinde olanları da vardır.
Yüz Boyama Karakter Örnekleri
Yüz boyama
 karakter örneklerini hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı da katarak oluşturabilirsiniz. İstenilen her desen, figür, motif veya serbest resim yüze uygulanabilir.



             
                                                                  

 


 













0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright YASEMİN YİĞİT 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .